Πως μπορείτε να καταλάβετε αν ένα iPhone ή IPad είναι κλεμμένο

Τα iPhone / iPad είναι ίσως οι πιο διάσημες συσκευές στον πλανήτη αυτή τη στιγμή και πολλοί, προκειμένου να αποκτήσετε ένα, το αγοράζετε μεταχειρισμένο. Δυστυχώς στο εμπόριο υπάρχουν και αυτοί που προκειμένου να αποκτήσουν χρήματα από ένα κλεμμένο ή χαμένο τηλέφωνο, το πουλάνε ακόμα και κλειδωμένο σε ανυποψίαστα θύματα μέσω του διαδικτύου.
Προκειμένου λοιπόν να μην σας πιάσει κανείς «θύμα» θα σας δείξουμε κάποιους τρόπους να διαπιστώσετε αν ένα τηλέφωνο είναι κλεμμένο.
Ο καλύτερος τρόπος συναλλαγής είναι η μέθοδος «χέρι με χέρι». Συναντηθείτε με τον πωλητή σε μια καφετέρια ώστε να μπορείτε να ελέγξετε και το κινητό από κοντά. Αναγκάστε τον πωλητή να διαγράψει όλα τα δεδομένα του τηλεφώνου. Θα χρειαστεί τον κωδικό ξεκλειδώματος για να το κάνει.

Επίσης δείτε στις ρυθμίσεις του iCloud αν είναι ενεργοποιημένο το find my iPhone. Αν ναι, ζητήστε του να το αφαιρέσει και να αφαιρέσει και τον iCloud λογαριασμό από την συσκευή. Αν για οποιονδήποτε λόγο ο πωλητής δε γνωρίζει είτε το passcode είτε το iCloud τότε μην τον εμπιστευτείτε.

Σε περίπτωση που ο τρόπος συναλλαγής «χέρι με χέρι» δεν είναι εφικτός λόγο απόστασης, θα πρέπει να ζητήσετε το ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity) της συσκευής προκειμένου να κάνετε έλεγχο. Ο αριθμός ΙΜΕΙ είναι μοναδικός στα πλανήτη για κάθε συσκευή.
Αν λοιπόν κάποιος έχει χάσει αυτό το τηλέφωνο, ή του το έχουν κλέψει, σε περίπτωση που έχει ενεργοποιήσει το Activation lock θα είστε σε θέση να το γνωρίζετε μέσα από τη σελίδα του activation lock (https://www.icloud.com/activationlock/).
Εκεί δεν έχετε παρά να εισάγετε το IMEI και να λάβετε τα αποτελέσματα.

Που μπορείτε να βρείτε τον αριθμό ΙΜΕΙ;
Στις συσκευές apple μπορείτε να τον βρείτε μέσα στα Settings -> General -> About.

Αυτό βέβαια δε μπορεί να σας βοηθήσει αν το τηλέφωνο δε το έχετε στα χέρια σας. Μπορείτε να όμως να ζητήσετε ένα screenshot από τον πωλητή των συγκεκριμένων εικόνων.
Σε πολλά μοντέλα apple μπορείτε να δείτε το ΙΜΕΙ και πάνω στη συσκευή πχ στο iPhone 5s αναγράφεται στο πίσω μέρος της συσκευής ενώ στο 6s και 6s plus θα το βρείτε και μέσα στο simtray.
Άλλα σημεία που μπορείτε να δείτε το ΙΜΕΙ είναι πάνω στο κουτί της συσκευασίας (καλά θα είναι να βεβαιωθείτε ότι στο κουτί συσκευασίας έχει το ίδιο ΙΜΕΙ με αυτό της συσκευής) ή πατώντας *#06# στο αριθμητικό πληκτρολόγιο κλήσης.

Μην ντραπείτε να ζητήσετε το ΙΜΕΙ από τον πωλητή και καλύτερα να αποφύγετε την αγορά αν τον δείτε να δυσανασχετεί. Ίσως έτσι να γλιτώσετε τα χρήματά σας.

Διαβάστε ακόμη