Τι είναι το HDMI

To High-Definition Multimedia Interface (HDMI) (Διασύνδεση Πολυμέσων Υψηλής Ευκρίνειας) είναι ένα πρότυπο σύνδεσης για τη μετάδοση ψηφιακού ήχου και εικόνας σε καταναλωτικά συστήματα οικιακού κινηματογράφου, παιχνιδομηχανές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κτλ. Είναι επέκταση του Digital Visual Interface (DVI) με το οποίο και είναι συμβατό.

To ΗDMI χρησιμοποιεί βύσματα μικρότερου μεγέθους από τα αντίστοιχα του DVI γεγονός που κάνει την ενσωμάτωσή του σε συσκευές HDMI_Connector_Pinout.svgευκολότερη και επιπροσθέτως προσφέρει χαρακτηριστικά εμπέδησης που επιτρέπουν την χρήση πολύ μακρύτερου καλωδίου που μπορεί να φθάσει τα 25 μέτρα σε αντίθεση με το καλώδιο του DVI το οποίο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 5 μέτρα. Το γεγονός ότι το HDMI είναι συμβατό με το DVI επιτρέπει σε συσκευές που υποστηρίζουν το δεύτερο να συνδέονται σε συστήματα που υποστηρίζουν το πρώτο, με την χρήση απλών μετατροπέων.

Ο ακροδέκτης που χρησιμοποιεί το HDMI μοιάζει με το USB που χρησιμοποιείται στους υπολογιστές, με τη διαφορά ότι μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με ταχύτητα μέχρι και 5,5 Gbps σε αποστάσεις μέχρι και 100 μέτρων με καλώδια καλής ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταφέρει πρακτικά ακόμα και ασυμπίεστο σήμα HD και πολυκάναλο ήχο με μεγάλη άνεση.

Η θύρα HDMI πρωτοεμφανίστηκε το 2002 όπου και δημιουργήθηκε η πρώτη έκδοσή του. Από τότε μέχρι και το 2007, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές αλλαγές και έχουν εμφανιστεί πολλές εκδόσεις HDMI.

  • HDMI 1.0

Εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2002 και είχε σαν χαρακτηριστικά την βασική μετάδοση ήχου και εικόνας (μέγιστη μετάδοση δεδομένων 4,95Gbps, υποστήριξη Full HD εικόνας και ήχο 8 καναλιών).

CG50150_L

  • HDMI 1.1

Δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2004 και στα προηγούμενα χαρακτηριστικά προστέθηκε η υποστήριξη DVD-Audio.

  • HDMI 1.2

Με την έκδοση αυτή, πρωτοεμφανίστηκε η σύνδεση HDMI Type A η οποία έδωσε την δυνατότητα σύνδεσης με υπολογιστή. Προστέθηκε η HDMIBLK2_Lυποστήριξη  SACD (Super Audio CDs μέχρι 8 κανάλια), και η υποστήριξη πηγών χαμηλής τάσης.

  • HDMI 1.2a

Η έκδοση εμφανίστηκε 4 μήνες μετά την εμφάνιση της έκδοσης HDMI 1.2 (Δεκέμβριος 2005) και ήταν απλά βελτίωση της προηγούμενης.

ανάλυση WQXGA (2560×1600) και άνω. Επιπλέων χαρακτηριστικά της έκδοσης αυτής είναι ο αυτόματος συγχρονισμός ήχου και εικόνας (lip sync) και η υποστήριξη ήχου Dolby True HD και DTS-HD Master Audio για αναπαραγωγή Blu-Ray. Επίσης η έκδοση υποστηρίζει το νέο βύσμα (Type-C) για σύνδεση με κινητά και με camcoders τα οποία είναι μικρότερο από το συμβατικό βύσμα HDMI.

  • HDMI 1.3a

Η έκδοση αυτή εμφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2006 και πραγματοποίησε διορθώσεις στην προηγούμενη έκδοση όπως ήταν η διευκρίνιση εύρους ψηφιοποίησης RGB video και τροποποίηση εντολών CEC για τον έλεγχο χρονισμού και πρόσθεση εντολών ελέγχου audio.

  • HDMI3b

Αποτελεί την επόμενη έκδοση προδιαγραφών HDMI, του 2007

Διαβάστε Ακόμη: